Skip to main content

Ehliyet’e sahip olmak için en önemlisi kendi güvenliğinizi sağlamak için motosiklet eğitimini aldığınız yeri dikkatlice seçin. Unutmayın ki kullandığınız bir motorlu araç ve eğitiminiz ne kadar iyi olursa riskleri o derece azaltırsınız. Motosiklet standart eğitimini bitirdikten sonra dilerseniz ileri sürüş teknikleri ile kendinizi geliştirebilirsiniz.
Gelin hep beraber gösterelim; motosiklet kullanmanın farklı bir dünya olduğunu! Rüzgara karşı verilen en güzel savaş olduğunu! Bazen aykırılık, bazense düzene ayak uydurmak olduğunu! Ama en önemlisi bambaşka bir sevda olduğunu.

1 ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet sistemindeki yeni düzenlemelere göre cc ve yaşa göre M-A1-A2 ve A sınıfı olmak üzere motosiklet ehliyet Sınıfları 4’e ayrılmıştır.

MOTOSİKLET EHLİYETİ

M sınıfı ehliyet : 50 cc ye kadar olan motosikletleri kapsamaktadır (16 yaş)

A1 Sınıfı ehliyet : 125 cc ye kadar ( ister otomatik ister vitesli motosiklet) 16 yaş.

A2 Sınıfı Ehliyet : 125 cc ile 500 cc ye kadar ( ister otomatik ister vitesli motosiklet) 18 yaş.

A Sınıfı Ehliyet : 500 cc ve üzeri tüm motosikletleri kapsar. 24 yaş ve üzeri.

EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER

* Nufus Cüz. Fot. Kop.

* Ehliyet fot. kop. (mevcut ehliyetinizin)

* Diploma fot. kop.

* Sabıka kaydı ( e- devlet şifresiyle internetten sürücü kursuna-ehliyet için çıktı alabilirsiniz)

* Sağlık rap.( A1-A2-A ehliyet için)

* 8 adet biometrik fotoğraf (arka olan beyaz olacak En:2,5 cm (394 piksel) Boy:3,25cm (512piksel) çözünürlük 400DPI

Yeni yasa ve Motosiklet ehliyetleri.

Geçtiğimiz sayılarda sizlere 2016 yılında motosiklet ehliyet sisteminin değişeceğinden bahsetmiştim, yeni yıl ile beraber ehliyet sistemini baştan sona değişti.

Birçok kişi nasıl olacak nasıl uyanılacak derken 2016 nın yeni sisteme göre üçüncü sınavıda geride kaldı.

Yeni sistemde yaş sınırlaması, ehliyetinizin olup olmaması gibi değişiklikler geldi. Mesela 17 yaş olan motosiklet ehliyeti alma yaşı 16 ya düşürüldü. Herhangi bir sınıf ehliyete sahipseniz yazılı sınava girmeden sadece direksiyon sınavına girerek ehliyetinizi alabiliyorsunuz.

Hiç ehliyetiniz yoksa da önce direksiyon sınavına girmeniz gerekmekte. Eskiden ister scooter kullanın, ister vitesli motosiklet kullanın, direksiyon sınavına vitesli motosiklet ile girme zorunluluğu vardı. Yeni sistemde bu durumda ortadan kaldırılmış durumda. Scooter kullanacaksanız scooter ehliyeti alabiliyorsunuz yani sınava scooterla hazırlanıp scooterla giriyorsunuz. Aldığınız scooter ehliyetiyle vitesli motosiklet kullanamıyorsunuz ama aldığınız vitesli motosiklet ehliyeti ile scooter kullanabiliyorsunuz.

Direksiyon sınavları, Avrupa birliği uyum yasaları doğrultusunda daha zorlaştırılmış durumda.

Bir kişinin direksiyon sınavı ortalama yarım saat kadar sürmekte ve yüzde seksenlik bir kısmı akan trafikte takip sistemi ile yapılmakta.

Motosiklet sınavına girecek adaylara kapalı bir alanda slalom, platform, engelden kaçış, ani frenleme ve sekiz çalışmaları yaptırılıp, bu yapılanları eksiksiz tamamlayan adayları sınav komisyonunun yeterli görmesi durumunda trafiğe çıkartıp, trafikte yarım saat motosiklet kullandırılıp, tekrardan sınavın başladığı kapalı alana gelmeleri söyleniyor.

Trafikte takip, sınav komisyonu tarafından arabayla yapılmakta olup adaylar telsiz sistemiyle yönlendirilmektedir.

Motosiklet ehliyetleri

A Sınıfı : 24 yaş üstü ve herhangi bir sınıf ehliyete sahipseniz 600 cc tüm motosikletleri kullanabiliyorsunuz. (İster scooter, isterseniz vitesli motosiklet)
A 1 Sınıfı: 16 yaşınızı doldurduysanız A1 sınıfı ehliyet alabilirsiniz. 125 cc ye kadar tüm motosikletleri kullanabilirsiniz. (İster scooter, isterseniz vitesli motosiklet)
A2 Sınıfı : 18 yaş üstündeyseniz A2 sınıfı ehliyet alabilirsiniz. 599 cc ye kadar tüm motosikletleri kullanabilirsiniz. (İster vitesli motosiklet, isterseniz scooter)

Bir kartal gibi yollarda iyi seyirler.

08508850