Sabah Gazetesi 29.08.2007
Motosiklet yedisinden yetmişine her kesimin gözdesi durumunda. Kimisi buna bir tutku diyor, kimisi rüzgarla savaş, kimisi de iki tekerin zaferi. Bu dünyanın kapılarını motosiklet alanında uzman olan Mustafa Tekin’le beraber araladık..
*Motosiklet Hocası olmaya nasıl karar verdiniz?
Yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir bu işle uğraşmaktayım. 10 yıl önce amcamın motosiklet mağazası açmasıyla beraber bu sektöre adımımı attım. Daha sonra farkına bile varamadığım bir hızla motosikletin bende bir tutku haline dönüştüğünü ve vazgeçemeyeceğimi fark ettim. Bunun üzerine bu tutkunu olduğum işi başkalarına da sevdirmek adına eğitmenliğe başladım.
*Şuana kadar kaç kişiye eğitim verdiniz?
Eğitmenliğe başladığım günden itibaren yaklaşık olarak 7,000 kişiye eğitim verdim.
*Size sosyetenin motosiklet hocası diyorlar. Neden?
Ünlülerin uğrak yerlerinden birisi olan Etiler’de eğitim alanımızın bulunması. Ama en büyük etken güvenilir ve iyi bir eğitim veriyor olmam.
*Sizden eğitim ve ehliyet alan ünlüleri sorsak?
Aklıma gelen birkaç kişiyi söyleyeyim; Güven Kıraç, Nihat Doğan, Pamela, Ceyda Düvenci, Yağmur Atacan, Pınar Altuğ, Halit Ergenç
*Bu ünlülere eğitim verirken başınızdan ilginç bir olay geçti mi ?
Eğitim verdiğim ünlüler arasında en eğlencelisi Nihat Doğan’dı. Onunla eğitimlere başladığımızda Kenan Işık’la bir dizi çevireceklerdi. Dizinin bir bölümünde Nihat’ın motosiklet kullanması gerekiyordu. Nihat sürekli: “Sen bana gazı ver ben her motosikleti kullanırım” diyordu. Normalde 10 saatlik ders sonucunda gelinecek noktaya Nihat isteği ve enerjisi sayesinde 3 saat sonunda ulaşmıştı.
*Peki Mustafa Hocam neden dört teker dururken iki teker?
Ben ne kadar size “hayatı gerçekten kolaylaştırıyor” desem de, araba sürücüleri buna inanmayacaklar. İstanbul gibi kalabalık bir şehirde Beşiktaş’tan Etiler’e motosikletle gitmek bir insanın sadece 10 dakikasını alıyorsa, park sorunun, otopark parası derdin yoksa… Bu hayatı kolaylaştırmak değil de ne
*O zaman hayatı kolaylaştıran bu motosikleti kullanmayı öğrenmek zor mu ?
Motosiklet kullanmanın %60’lık bir bölümünü bisiklete binmiş olmak oluşturur. Geriye kalan dilim ise motosikletle tanışma ve motosikleti kullanabilir bir seviyeye gelebilmeden ibarettir.Tabi ki burada bizim payımıza önemli işler düşüyor. Payımıza düşen kısmı elimizden geldiğince eğitimlerimizi katılan arkadaşlarımıza gösteriyoruz. Ayrıca motosiklet kullanmak öyle eş dost tarafından değil bu işi profesyonelce yapan eğitmenler aracılığıyla öğrenilmelidir.
*Motosiklet kullanabilmek için eğitim gerekli mi ?
Eğitim her alanda şarttır, ama özellikle bu alanda eğitimsizliğin sonuçları ağır olmaktadır. Bu yüzden bu işe başlamadan bunun eğitimini almalı ve ilerleyen motosiklet yaşantınızı güvenli bir şekilde sürdürmelisiniz. Bu işin eğitimini almamış kişilerde motosiklet kullanmanın nedenli kötü sonuçlar ortaya çıkardığını gerek kamuoyundan gerekse basından duyuyoruz. Bu kötü sonuçları ülkemizde en aza indirebilmek için ben şahsım adına ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Ve bunun için de öğrencilerime kapalı alanda eğitim verdikten sonra, onlarla beraber trafiğe çıkıp akan trafikte ne gibi zorluklarla karşılaşabileceklerini ve bu zorlukların üstesinden nasıl gelebileceklerini en ince ayrıntısına kadar hepsine tek tek anlatmaktayım. Bizi de vazgeçilmez kılan bu olsa gerek
*Motosiklet kullanımı her geçen gün artıyor mu?
Evet motosiklet kullanımı sürekli yükselen bir ivme göstermekte fakat eğitimsiz bir şekilde. Özellikle Çin mallarının piyasaya girmesiyle artan motosiklet sevdası beni bir yandan mutlu etse de, bir yandan, bilinçsiz bir büyüme diye düşündürüyor. Eğitim almadan bu işi yapan o kadar çok kişi var ki; gerçi bunun farkına varabilmek için uzman olmaya gerek bile yok. Aracınızla seyir halindeyken şöyle dönüp etrafınızdaki motorizelere bir bakmanız yeterli olacaktır. Motosiklet kullanmanın eğitimini almış olanla almayanın farkını hemen anlayacaksınız. Son zamanlarda trafik polislerinin yapmış oldukları uygulamalar sonucunda karşımıza çıkan tablo gerçekten utanç verici. Her 100 motorizeden sadece 30 tanesinin ehliyeti olması sanıyorum bu sektörün nedenli eğitimsiz büyüdüğünün bir göstergesidir.
*Eğitimin üzerinde bu kadar duruyorsunuz, bize eğitim programınızdan bahsedebilir misiniz?
Eğitimlerimiz tamamen bire bir olup öğrencilerimize uygun olan zaman dilimlerinde yapılmaktadır. Eğitimlerimize Scooter’la başlayıp vitesli motosikletle sonuçlandırmaktayız. Öğrencilerimize motosiklet, kask, korumalık vs. ekipmanlar tarafımızdan sağlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimize trafikte motorlu bir yaşam için neler yapmaları gerektiği ve ilkyardım ekipmanlarının nasıl kullanıldığı anlatılmaktadır.
*Çeşit çeşit insanlar tanıyorsunuz. Hiç motora ilk bindiği anda “motor kullanamaz” dediğiniz oldu mu?
Evet gerçekten çok fazla kişiyle tanışıyoruz, hepside doğal olarak birbirinden farklı. Öğrenciyi alıp eğitim alanına gittiğimde, motosikletin yanında dururken ürktüklerini, çekindiklerini görebiliyorum ama motosikletin üzerine bindikleri anda bunun bambaşka bir dünya olduğunu fark edip sanki kırk yıllık kullanıcıya dönüşüyorlar bir anda. O yüzden şu ana kadar hiçbir öğrencime bu kullanamaz demedim içimden, biliyorum üzerine bindiklerinde değişiyorlar
*Bayanların motosiklete olan ilgisi ne durumda?
Bayanlar her alanda olduğu gibi motosiklet kullanıcıları arasında da giderek artmakta. Eğitim verdiğim kişilerin yaklaşık %40’ını bayanlar oluşturuyor. Hatta erkek öğrencilerime göre daha tedbirli ve dikkatliler. Ayrıca motosiklet üzerinde hoş bir görüntü sergiliyorlar.
*Son olarak buradan motosiklet kullanıcılarına ve kullanmaya gönüllü olanlara ne söylemek istersiniz?
Motosiklet kullanmak bambaşka bir dünya, bir tutkudur. Bir kere üzerine adımını atan bir daha kolay kolay vazgeçemez. Ayrıca bu farklı dünyayı ömür boyu sağlıkla devam edebilmek için motosiklet ekipmanlarının (kask, dizlik, mont, bot, eldiven) her daim üzerlerinde bulunmasını ve normal araçlardan çok daha fazla dikkatli olmalarını buradan tüm motorizelere özellikle söylüyorum. Yeni başlamak isteyip de bir türlü adım atamayan arkadaşlarımız da istedikleri her an bizi ziyaret edip nasıl bir eğitim verdiğimizi görebilirler. Ayrıca www.motoregitim.net internet sayfamızdan da eğitim programımızı ve motorlarımızı görebilir, ehliyet almak isteyen arkadaşlar başvurabilirler. Sizin aracılığınızla buradan araba kullanıcılarına da seslenmek istiyorum “MOTOSİKLETLERİ FARK EDİN!”